Tammikuun verkostotapaamisen aiheena uudet ohjeistukset työpaikkojen sisäilmatilanteisiin

Julkaisuajankohta 25.1.2023 15.00
Uutinen
Tammikuun verkostotapaamisen aiheena uudet ohjeistukset työpaikkojen sisäilmatilanteisiin

Kuntien Terveet tilat -verkoston tammikuun tapaamisen aiheena olivat Työterveyslaitoksen uudet ohjeet sisäilmastoselvityksestä sekä olosuhteiden ja terveydellisen merkityksen arvioinnista työpaikkojen sisäilmatilanteissa. Lisäksi käsittelyssä olivat oppilaitosrakennusten väistötilanteet ja niiden mahdolliset vaikutukset oppilaisiin. Seuraavan kerran verkosto tapaa maaliskuussa.

Maanantaina 23.1.2023 järjestetyn tilaisuuden avasi Terveet tilat -hankejohtaja Katja Outinen, joka kävi läpi ohjelman viimeisten kuukausien kuulumisia. Ennen vuodenvaihdetta julkaistiin julkisten rakennusten omistajien, kiinteistöpäälliköiden sekä julkisia rakennuksia hallinnoivien isännöitsijöiden käyttöön tehty Rakenteiden ilmatiiviyden parantaminen - Tilaajan opas

Terveydensuojelulaissa mainittujen ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysjärjestelmän toimivuutta arvioiva selvitys julkaistiin joulukuussa, kuten myös ohje korjausten jälkeiseen siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen työpaikoilla.

Uuden vuoden puolella puolestaan valmistui VN TEAS -hanke Rakennusten kosteusvauriot ja ylilämpeneminen muuttuvassa ilmastossa sekä selvitys sisälämpötilan vaikutuksesta rakenteiden homehtumisriskiin. Samalla ohjelma valmistautuu helmikuussa järjestettävään Terveet tilat -foorumiin, tarkoituksena on luoda laaja katsaus ajankohtaisiin sisäilmateemoihin.

Työterveyslaitoksen ohjeet esittelyssä

Iltapäivän ohjelman avasi Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Päivi Isokääntä, joka esitteli toimistojen ja toimistojen kaltaisten työpaikkojen, kuten koulujen, päiväkotien ja sote-tilojen sisäilmastoselvityksiin ja olosuhdearviointiin tehtyä ohjetta. Uusi ohje korvaa aiemman altistumisolosuhteiden arviointiohjeen. Olosuhdearviointi kertoo kokonaiskuvan rakennuksen sisäilman laadusta ja olosuhteista. Arviointi perustuu sisäilmastoselvityksen tuloksiin. Sisäilmastoselvitys puolestaan on sisäilmaan vaikuttavien rakennus- ja taloteknisten tekijöiden selvitys.

Tästä jatkoi työterveyshuollon erikoislääkäri Elina Tulenheimo-Eklund, joka kertoi TTL:n toisesta uudesta ohjeistuksesta. Terveydellisen merkityksen arviointi sisäilmatilanteissa -ohje on tarkoitettu työterveyshuollon käyttöön työpaikan sisäilmaan liittyvien ongelmien terveydellisen merkityksen arvioinnin tueksi. Tavoitteena on vahvistaa työterveyshuollon kykyä toimia työpaikkojen tukena sisäilmatilanteiden selvittämisessä ja ratkaisemisessa.

Päivän ohjelman päätti väistötilanteista osana kuntien toimintaa puhunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Anniina Salmela. Kattavassa paketissa käytiin läpi taustatietoa rakennusten ikäjakaumista, sisäilmaongelmien esiintyvyydestä kunnissa, väistötilojen määristä ja kunnille tehtyjen kyselytutkimusten tuloksia väistötilanteista. Tilaisuudessa tarkasteltiin myös erilaisia väistötilanteisiin liittyviä haasteita ja tapoja tukea oppilaita.

Verkosto kokoontuu jälleen maaliskuussa

Kuntien Terveet tilat -verkosto on kuntien työntekijöiden, viranhaltijoiden ja kunnanvaltuutettujen yhteistyöfoorumi. Verkostoon on mahdollista liittyä mukaan ohjelman nettisivuilla. Toivomme jäseniksi esimerkiksi sisäilmatyöryhmien jäseniä sekä tilakeskuksissa, rakennuttajapalveluissa, kiinteistönhoidossa, työsuojelussa, terveydensuojelussa, terveydenhuollossa, opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleviä viranhaltijoita ja työntekijöitä.

Kuntien Terveet tilat -verkoston seuraava kokoontuminen järjestetään maanantaina 27.3.2023. Tilaisuuden teemana on rakenteiden ilmanpitävyyden parantaminen ja muovimatoilla päällystettyjen betonilattioiden vauriot ja korjaustarpeen arviointi. Tiedotamme verkoston jäsenille tarkemmin tilaisuuksien aikataulusta ja ilmoittautumisen alkamisesta. Aiempien verkostotapaamisten materiaalit ja tallenteet ovat verkoston jäsenten saatavilla myös jälkikäteen.
 

Uutinen