Hyppää sisältöön

Suojellun rakennuksen korjaus- ja käyttömahdollisuuksien kartoittamiseen valmistunut uusi opas

Julkaisuajankohta 10.4.2025 8.30
Uutinen
Kuvituskuvassa iso avonainen tila vanhassa rakennuksessa. Tilassa valkoiset tiiliseinät ja puukatto.
Kuva: AFRY Finland Oy

Opetus- ja kulttuuriministeriö on teettänyt osana Terveet tilat 2028 -ohjelmaa oppaan suojeltujen rakennusten korjaus- ja käyttömahdollisuuksien kartoittamiseen. Oppaan taustalla on tarve kannustaa rakennusten ominaisuuksia hyödyntävään korjaamiseen, joka samalla säästää luonnonvaroja ja kulttuuriperintöä. Oppaassa kuvattu malli sopii käytettäviksi myös muiden kuin suojelukohteiden korjaushankkeissa tai käyttötarkoituksen muutosten yhteydessä.

Opas on suunnattu erityisesti rakennushankkeeseen ryhtyville ja kiinteistönomistajille, mutta se soveltuu myös muille tahoille, jotka ovat mukana suojeltujen tai muuten kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten korjaushankkeissa. Opasta voidaan hyödyntää mm. kiinteistökehityksessä, suunnittelussa ja kuntotutkimuksissa.

Oppaan tavoitteena on neuvoa ja kannustaa rakennuksen ominaisuuksien selvittämiseen oikea-aikaisesti ja riittävästi, sillä suojelukohteiden korjaus- ja käyttötarkoituksen muutoshankkeissa toimenpiteiden on perustuttava tietoon ja ymmärrykseen rakennuksen ominaisuuksista.

Oppaan toteutti AFRY Finland Oy:n rakennusfysiikan ja arkkitehtuurin toimialat, pääkirjoittajina Anu Laurila, Miia Pitkäranta ja Piritta Hannula. Ohjausryhmässä oli edustajat opetus- ja kulttuuriministeriöstä, ympäristöministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Museovirastosta, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta ja Vantaan kaupunginmuseosta. 

Muistilistat huomioitavista ja selvitettävistä asioista

Oppaaseen on koottu muistilistoja ominaisuuksista, tarpeenmukaisista tutkimuksista sekä muista tekijöistä, joita on huomioitava ja selvitettävä rakennuksen uutta käyttötarkoitusta mietittäessä. Siinä kuvataan myös tietojen hyödyntämistä ja perustellaan, miksi asioita kannattaa selvittää. Lisäksi neuvotaan selvitysten ja tutkimusten oikea-aikaista toteutusta ja järjestystä. 

Tarpeellisia selvityksiä ja tutkimuksia ovat muun muassa ajantasapiirustusten tai -mallin laatiminen, rakennushistoriaselvitys, tekniset kunto- ja haitta-ainetutkimukset sekä rakennuksen muiden, kuten paloteknisten ominaisuuksien selvittäminen. Lisäksi esimerkiksi käyttötarkoituksen muutosten yhteydessä on suositeltavaa selvittää esteettömyyden toteuttamisen mahdollisuudet.

Tukea rakennussuojelun ja rakennusterveyden tavoitteiden tunnistamiseen ja yhteensovittamiseen

Oppaassa käsitellään myös rakennussuojelun ja rakennusterveyden suhdetta. Tavoitteena on opastaa tunnistamaan ja sovittamaan yhteen molempien näkökulmien olennaiset tavoitteet. Olennaista on tavoitetason määrittely niin suojelun kuin terveellisyyden osalta.

Oppaassa esitellään lisäksi toimintatapoja mikrobilöydösten ja haitta-aineiden merkittävyyden arviointiin.

Rakennuksen ominaisuuksien kartoittaminen ajoissa edistää korjausten ja muutosten suunnittelua ja tekemistä tietoon pohjautuen. Kun rakennuksissa tehtävät muutokset ovat hallittuja, kohteissa voidaan säilyttää rakennusten kulttuurihistorialliset arvot samalla kun edistetään terveellisten ja turvallisten tilojen syntymistä.

Lisätietoa:
Anu Laurila, erikoisasiantuntija, arkkitehti, AFRY Finland Oy, [email protected]
Mikko Helasvuo, rakennusneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö, [email protected]
Katja Outinen, rakennusneuvos, ympäristöministeriö, [email protected]

Uutinen YM044:00/2024
Sivun alkuun