- Sunda lokaler 2028
- fi
- Programmet
- Nyheter
En ny guide för kartläggning av möjligheterna att renovera och använda en skyddad byggnad har färdigställts

Undervisnings- och kulturministeriet har som en del av programmet Sunda lokaler 2028 låtit utarbeta en guide för kartläggning av möjligheterna att renovera och använda skyddade byggnader. Bakom guiden finns ett behov av att uppmuntra till reparationer som utnyttjar byggnadernas egenskaper, vilket samtidigt sparar naturresurser och bevarar kulturarvet. Modellen som beskrivs i guiden lämpar sig också för renoveringsprojekt som gäller andra objekt än skyddsobjekt eller renoveringar i samband med ändringar i användningsändamålet.
Guiden riktar sig särskilt till personer som påbörjar ett byggprojekt och till fastighetsägare, men den lämpar sig också för andra aktörer som deltar i reparationsprojekt för skyddade eller annars kulturhistoriskt betydelsefulla byggnader. Guiden kan utnyttjas bland annat i fastighetsutveckling, planering och konditionsundersökningar.
Syftet med guiden är att ge råd och uppmuntra till att byggnadens egenskaper utreds i rätt tid och i tillräcklig omfattning, eftersom åtgärderna i projekt som gäller renovering av skyddsobjekt och ändring av användningsändamålet ska grunda sig på kunskap och förståelse för byggnadens egenskaper.
Guiden genomfördes av sektorerna för byggnadsfysik och arkitektur vid AFRY Finland Oy, med Anu Laurila, Miia Pitkäranta och Piritta Hannula som huvudförfattare. Styrgruppen bestod av representanter från undervisnings- och kulturministeriet, miljöministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Museiverket, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland och Vanda stadsmuseum.
Checklistor för saker som ska beaktas och utredas
I guiden finns checklistor för egenskaper, behovsenliga undersökningar samt andra faktorer som ska beaktas och utredas när man överväger ett nytt användningsändamål för en byggnad. I den beskrivs också hur uppgifterna utnyttjas och motiveras varför det lönar sig att utreda saker. Dessutom ges råd om den rätta tiden och ordningen för att genomföra utredningar och undersökningar.
Nödvändiga utredningar och undersökningar är bland annat uppgörande av aktuella ritningar eller modeller, en byggnadshistorisk utredning, tekniska undersökningar av skicket och skadliga ämnen samt en utredning av byggnadens övriga egenskaper, till exempel brandtekniska egenskaper. Dessutom rekommenderas det att man till exempel i samband med ändringar i användningsändamålet utreder möjligheterna att tillgodose tillgängligheten.
Stöd för identifiering och samordning av målen för byggnadsskyddet och byggnadshälsan
I guiden behandlas också förhållandet mellan byggnadsskydd och byggnadshälsa. Målet är att ge vägledning i att identifiera och samordna de väsentliga målen ur båda perspektiven. Det väsentliga är att fastställa målnivån för både skyddet och sundheten.
I guiden presenteras dessutom tillvägagångssätt för bedömning av betydelsen av mikrobfynd och skadliga ämnen.
En kartläggning av byggnadens egenskaper som gjorts i tid främjar planeringen och genomförandet av renoveringar och ändringar på grundval av kunskap. När förändringarna i byggnaderna är kontrollerade kan man bevara byggnadernas kulturhistoriska värden samtidigt som man främjar uppkomsten av hälsosamma och trygga lokaler.
Mer information:
Anu Laurila, specialsakkunnig, arkitekt, AFRY Finland Oy, förnamn.k.efternamn[at]afry.com
Mikko Helasvuo, byggnadsråd, undervisnings- och kulturministeriet , förnamn.efternamn[at]gov.fi
Katja Outinen, byggnadsråd, miljöministeriet, förnamn.efternamn[at]gov.fi