Energiansäästötoimenpiteiden vaikutus sisäilmaan marraskuun verkostotapaamisen teemana

Julkaisuajankohta 9.11.2022 15.30
Uutinen
Energiansäästötoimenpiteiden vaikutus sisäilmaan marraskuun verkostotapaamisen teemana

Kuntien Terveet tilat -verkoston marraskuun tapaamisen aiheena olivat viimeisten kuukausien aikana paljon puhuttaneet energiansäästötoimet ja niiden vaikutus sisäilman laatuun. Tilaisuudessa syvennyttiin tulevan talven haasteisiin ja niihin varautumiseen sekä kuultiin asiantuntijoiden näkemyksiä energiansäästöstä ja sisäilmasta. Verkoston tapaamiset jatkuvat jälleen alkuvuodesta 2023.

Maanantaina 7.11. järjestetyn tilaisuuden aloitti Terveet tilat -hankejohtaja Katja Outinen katsauksella ohjelman ajankohtaisiin asioihin. Lokakuun aikana ohjelma julkaisi oppaan betonilattioiden muovipäällysteiden korjaustarpeen arviointiin sekä kartoituksen korjaushankkeissa nykyisin käytetyistä toimintatavoista ja menetelmistä suojeltujen rakennusten ominaisuuksien ja käytettävyyden arvioinnissa.

Syksyn aikana julkistetut tietoiskuvideot käsittelevät ilmanvaihdon katsastusopasta sekä oppilaitosten sisäilman laatuun vaikuttavia seikkoja esittelevää sivua. Loppuvuoden aikana julkaistaan myös lisää vinkkejä kunnista. Verkoston tiedottamista pyritään vahvistamaan uudella Facebook-ryhmällä, johon pääsevät liittymään kuntien Terveet tilat -verkoston jäsenet.

Asiantuntevasti toteutettu energiansäästö ei vahingoita sisäilman laatua

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola pohjusti aamupäivän puheenvuoroja tarkastelemalla alkavan talven energiansäästötalkoita sisäilman parissa työskentelevien näkökulmasta. Energiansäästö ei pilaa sisäilmaa, kun se toteutetaan oikein ja asiantuntevasti. Toimenpiteissä tulee keskittyä siihen, miten ne tehdään haittoja ehkäisevästi.

Motivan johtava asiantuntija Harri Heinaro avasi kuulijoille käynnissä olevaa Astetta alemmas -kampanjaa. Kampanjan lyhyen aikavälin tavoitteena on saada yli 95 % Suomen kotitalouksista säästämään energiaa sekä leikkaamaan kulutustaan huippukulutus-tunneilta 5 %:lla. Pitkällä aikavälillä tavoite on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.

Erityisasiantuntija Pasi Pipatti kertoi verkostolle Senaatti-kiinteistöjen energiansäästöohjelmasta. Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-konserni toteuttaa syksyn ja talven 2022–2023 aikana valtion tiloissa laajan energiansäästöohjelman, joka osaltaan auttaa Suomea selviytymään haastavasta energiatalvesta sekä hillitsee valtion energiakustannusten jyrkkää nousua. Tavoitteena on säästää energiaa 50–75 GWh ja jopa 10 miljoonaa euroa energiakustannuksissa.

Lopuksi puheenvuoron piti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan yhteiskuntavastuuyksikön päällikkö Katri Kuusinen, joka kävi läpi Helsingin energiansäästötoimenpiteitä ja esitteli suunnitelmia niiden operatiiviselle toteuttamiselle. Päivän lopuksi kuntaverkoston jäsenet pääsivät keskustelemaan kokemuksistaan toimenpiteiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Tilaisuudet jatkuvat alkuvuonna

Kuntien Terveet tilat -verkosto on kuntien työntekijöiden, viranhaltijoiden ja kunnanvaltuutettujen yhteistyöfoorumi. Verkostoon on mahdollista liittyä mukaan ohjelman nettisivuilla. Toivomme jäseniksi esimerkiksi sisäilmatyöryhmien jäseniä sekä tilakeskuksissa, rakennuttajapalveluissa, kiinteistönhoidossa, työsuojelussa, terveydensuojelussa, terveydenhuollossa, opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleviä viranhaltijoita ja työntekijöitä.

Kuntien Terveet tilat -verkoston seuraava kokoontuminen järjestetään alkuvuodesta 2023. Marraskuun lopulle suunniteltu rakenteiden ilmatiiviyden parantamista käsittelevä tilaisuus siirretään järjestettäväksi ensi vuoden puolella. Tiedotamme verkoston jäsenille tarkemmin tilaisuuksien aikataulusta ja ilmoittautumisen alkamisesta. Aiempien verkostotapaamisten materiaalit ja tallenteet ovat verkoston jäsenten saatavilla myös jälkikäteen.

Uutinen