- Sunda lokaler 2028
- fi
- Programmet
- Nyheter
Institutet för hälsa och välfärds utredning
Antalet personer med symptom som orsakas av inomhusluften har minskat inom hälso- och sjukvården

Enligt en enkät som genomfördes inom ramen för det nationella programmet för inomhusluft och hälsa verkar antalet patienter med symptom som orsakas av inomhusluften ha minskat. Kunskapen och utbildningens kvalitet med anknytning till symptom som orsakas av inomhusluften har också förbättrats hos personalen inom hälso- och sjukvården.
Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården möter i sitt arbete färre personer med symptom som orsakas av inomhusluften jämfört med situationen för fem år sedan. Denna bedömning gjordes av 62 procent av läkarna och 33 procent av alla yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som svarade på den enkät som genomfördes inom det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Enligt svaren verkar antalet patienter med symptom som orsakas av inomhusluften ha minskat särskilt inom företagshälsovården.
Dessutom bedömde en tredjedel av respondenterna att vården och stödet av patienter med symptom som orsakas av inomhusluften har förbättrats inom hälso- och sjukvården. Hälften av respondenterna ansåg dock att det är krävande att behandla symptom som orsakas av inomhusluften på grund av symptomens variation och mångfald.
”Symptom förknippade med inomhusluften är vanliga och kan förekomma av många olika orsaker. Endast sällan kan en enda faktor påvisas som orsak till symptomen”, säger Tuula Vasankari, professor och specialist på lungsjukdomar vid Filha.
En webbenkät riktad till yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården genomfördes hösten 2023. Enkäten besvarades av 216 yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Resultaten jämfördes med den enkät om utbildningsbehov som genomfördes 2019 och utredningen om vårdförlopp från 2020.
Informationen om symptom som orsakas av inomhusluften har förbättrats, men skillnader mellan yrkesgrupperna finns fortfarande
Ungefär hälften av de yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som svarade på enkäten upplevde att deras uppgifter om symptom som orsakas av inomhusluften och inomhusluftens hälsoeffekter var tillräckliga. Skillnader fanns dock mellan sjukvårdarna och läkarna. Nästan två tredjedelar av läkarna upplevde att deras uppgifter var tillräckliga, medan endast en tredjedel av vårdarna upplevde att de var tillräckliga.
Kunskapen verkar dock ha ökat i båda yrkesgrupperna jämfört med resultaten från enkäten om utbildningsbehov från 2019.
Drygt en tredjedel av dem som svarade på enkäten 2023 uppgav att de under de senaste fem åren deltagit i en utbildning med anknytning till inomhusluft som var riktad till yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Över två tredjedelar av dem som deltog i utbildningarna upplevde att utbildningsnivån förbättrats under de senaste fem åren.
”Resultaten visar att det fortfarande behövs utbildning och det önskades också i de öppna svaren. I fortsättningen ska utbildning erbjudas särskilt sjukvårdare och personer som arbetar inom den offentliga hälso- och sjukvården”, bedömer Anniina Salmela, koordinator för det nationella programmet för inomhusluft och hälsa vid Institutet för hälsa och välfärd.
Enkäten för hälso- och sjukvårdspersonal genomfördes av lunghälsoorganisationen Filha ry som en del av det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Målet med programmet är att främja hälsa och välfärd genom att minska olägenheter förknippade med inomhusmiljön i Finland. Programmet koordineras av Institutet för hälsa och välfärd och Arbetshälsoinstitutet, Filha ry, Andningsförbundet, Allergi-, Hud- och Astmaförbundet samt Sisäilmayhdistys ry deltar aktivt i arbetet.
Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa som inleddes 2018 har hittills ordnat utbildning kring symptom som orsakas av inomhusluften för över 3 000 yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Programmet pågår till 2028.
Institutet för hälsa och välfärd publicerade den ursprungliga nyheten på finska på sin webbplats 10.9.2024.
Ytterligare information:
Anniina Salmela, specialforskare, Institutet för hälsa och välfärd, anniina.salmela[at]thl.fi
Tuula Vasankari, generalsekreterare, specialist på lungsjukdomar, Filha ry, tuula.vasankari[at]filha.fi
Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa | thl.fi