Vinkit kunnista
Yhteistyö ja huolellisuus takaavat turvalliset ja terveet tilat Simon kunnassa

Julkaisuajankohta 22.4.2022 9.00
Yhteistyö ja huolellisuus takaavat turvalliset ja terveet tilat Simon kunnassa

Simon kunnassa ilmoituksiin huonosta sisäilmasta vastataan nopeasti ja perusteellisesti. Kunnan työntekijöitä kuunnellaan tarkalla korvalla ja yhteistyöllä on tärkeä rooli sisäilma-asioiden hoitamisessa. Prosessi havainnoista tutkimuksiin ja korjaustoimenpiteisiin on hyvin suunniteltu ja viedään aina huolellisesti läpi.

Tervehdys Simoon! Kuka olet, mitä teet työksesi?

Hei, olen Soile Vakkala. Toimin kunnan vapaa-aikatoimenjohtajana, työsuojelupäällikkönä ja hyvinvointikoordinaattorina.

Soile Vakkala

Miten menee?

Tällä hetkellä hyvin. Välillä on ollut kiireistä ja kuluneen kahden vuoden jäljiltä on ollut aikaisempaa enemmän työsuojeluasioita, kuten työkykyarviointeja sekä työssä jaksamisen ja pitkien sairauspoissaolojen seurantaa. Näiden pohjalta olen myös käynnistänyt syksyllä työntekijöiden ja esimiesten työhyvinvointiin liittyvän TyHy-toiminnan otsikolla ”Työelämä on - ja mitä kaikkea se on”.

Voisi sanoa, että työyhteisön asiat ja hyvinvointikertomustyö pitävät kiireisenä tämän kevään ja vielä osan syksyäkin.

Mitkä ovat teidän hyvät käytäntönne sisäilma-asioissa ja miten ne käytännössä toteutetaan?

Meillä sisäilma-asioissa edetään näin:

  1. Kun työpaikalta tulee ilmoitus huonosta sisäilmasta tai mikäli huono sisäilma havaitaan esimerkiksi työterveyshuollon tai ympäristöterveyshuollon tarkastuksella, Simon kunnan tekninen toimi tilaa pikaisesti tutkimuksen työpisteeseen.

  2. Tutkimuksen tekijä valitaan.

  3. Tutkimuksen tekijä saapuu paikan päälle kuvaamaan, havainnoimaan ja selvittämään kohteen kuntoa ja mahdollisia syitä koettuihin sisäilmaongelmiin. Meillä tehdyt tutkimukset ovat perusteellisia, ja rakennusta tarkastellaan tarvittaessa sekä sisä- että ulkopuolelta. Keinovalikoimaan kuuluvat rakenneavaukset, mikrobinäytteet ja lämpökamerakuvaukset.

  4. Tutkimustulosten perusteella tehdään johtopäätökset rakennuksen kunnosta ja annetaan suositukset korjaustoimenpiteiksi.

Miten hyvät käytännöt näkyvät kunnan arjessa?

Kunnossa olevina toimipisteinä.

Olemme aina paikalla kokouksissa, joissa käsitellään tietyn työpisteen tarkastusta. Jokainen on sitoutunut tehtäviinsä: kuuntelemme työpisteen henkilökuntaa, työsuojeluvaltuutettua ja käymme sisäilma-asioita läpi myös kunnan johtoryhmässä. Simon kunnan johtoryhmä toimii myös sisäilmatyöryhmänä, johon voimme tarvittaessa pyytää asiantuntijoita paikalle.

Viimeisin iso ja onnistunut korjaus tehtiin Simon päiväkotirakennuksessa, johon tehtiin rakenne-ja kosteustekninen tutkimus vuonna 2018. Kaikkiin havaittuihin epäkohtiin kirjattiin toimenpide-ehdotukset, jotka myös toteutettiin. Kävimme yhdessä päiväkodin henkilöstön ja varhaiskasvatusjohtajan kanssa palavereja, joissa arvioitiin kuinka tiloja samalla tulisi muuttaa ja mitkä tiloista tulisi poistaa. Purkutyöt tehtiin tarkasti ja huolellisesti. Töiden ajaksi päiväkodin toimintaa varten remontoitiin rivitalosta toimitilat, jotka myöhemmin otettiin käyttöön kehitysvammaisten päivätoimintapaikaksi.

Mikä on ollut tärkeää onnistumisen kannalta?

Yhteistyö. Suhtaudumme asioihin niiden vaatimalla vakavuudella. Tartumme epäkohtiin, selvitämme asiat huolellisesti ja tilaamme tarkastukset ulkopuoliselta toimijalta.

Millainen muutos on tapahtunut verrattuna aikaan, jolloin edellä mainitut toimintatavat eivät olleet käytössä?

Toimimme nyt nopeammin. Kunnan kuuluu työnantajana huolehtia, että niin työntekijät kuin asiakkaatkin saavat toimia turvallisissa ja terveissä tiloissa.

Mitä terveisiä lähettäisit muille kunnille?

Ottakaa sisäilma-asiat käsittelyyn nopeasti ja suhtautukaa niihin vakavasti. Yksikään kunta ei halua omien työntekijöidensä tai muiden kuntalaisten sairastuvan hitaan toiminnan vuoksi.

Lisätietoja: vapaa-aikatoimenjohtaja Soile Vakkala, Simon kunta, soile.vakkala(at)simo.fi

Vinkit kunnista -juttusarjassa esitellään kuntien hyviä käytäntöjä sisäilmatilanteiden hoitamisessa. Jos kunnastasi löytyy sisäilma-asioiden hyvä käytäntö, ilmianna itsesi: terveet-tilat(at)gov.fi. Jaamme tietoa mielellämme eteenpäin. Laitetaan hyvä kiertämään!