Vinkit kentältä
Viestintään panostaminen ja laajan yhteistyön merkitys nousevat esiin Sisäilmayhdistyksen työssä

Julkaisuajankohta 28.4.2023 9.00
Uutinen
Viestintään panostaminen ja laajan yhteistyön merkitys nousevat esiin Sisäilmayhdistyksen työssä

Sisäilmayhdistys haluaa kiinnittää teknisten asioiden lisäksi huomiota sisäilma-asioista viestimiseen. Oikea-aikainen ja aktiivinen viestintä vahvistaa osapuolten välistä luottamusta ja vähentää jännitteitä. Sisäilma-asioissa tarvitaan monipuolista osaamista, jonka vuoksi yhteistyön eri asiantuntijoiden välillä pitäisi olla säännöllistä ja toimivaa.

 

Tervehdys! Mikä on Sisäilmayhdistys? Kuka olet, mitä teet työksesi?

Sisäilmayhdistys ry. on vuonna 1990 perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on edistää rakennusten terveelliseen ja viihtyisään sisäilmastoon tähtäävää työtä. Minä olen Mervi Ahola, yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Mervi Ahola

Miten menee?

Hyvin. Koronapandemian jälkeen on taas päästy järjestämään tapahtumia, joissa ihmiset ovat päässeet kohtaamaan. Katupölykausi alkaa olla kohtapuoliin ohi ja luonto puhkeaa taas eloon, mikä on aina ihanaa (paitsi allergisten mielestä).

Mikä on näkemyksesi tämänhetkisestä sisäilmatilanteesta Suomessa?

Sisäilmatilanne on rauhoittunut muutaman vuoden takaiseen. Mahdollisiin ongelmiin tartutaan pääosin ripeästi ainakin julkisissa kiinteistöissä. Asuinkiinteistöissä tässä on enemmän vaihtelua, kun kiinteistönomistajia on hyvin erilaisia. Sisäilma-asiat eivät ole enää kuuma aihe mediassa, ja niihin myös suhtaudutaan rauhallisemmin. Toki edelleen sisäilmatietoa erityisesti rakennusten huollosta ja ylläpidosta täytyy viedä niistä vastaaville tahoille.

Mikä on mielestänne tärkeintä sisäilman laadun parantamisessa?

Tärkein asia on asenne, sillä välinpitämätön asenne näkyy yleensä huonona laatuna. Eikä riitä, että asioista päättävien asenne on kunnossa, vaan asenne täytyy jalkauttaa myös toteuttaviin tahoihin toimintatapoina, joita myös ylläpidetään ja seurataan.

Mitkä ovat teidän vinkkinne sisäilma-asioissa ja mitä niiden toteuttaminen käytännössä vaatisi?

Teknisten asioiden lisäksi olisi erittäin tärkeää panostaa asioista viestimiseen. Oikea-aikaisella ja aktiivisella viestinnällä estetään huhujen ja kuulopuheiden syntyminen ja lisätään luottamusta. Tämä saattaa vaatia resurssien lisäämistä ja/tai koulutusta viestinnästä.

Mitä sisäilmaan liittyvää teillä on tällä hetkellä vireillä?

Meiltä ilmestyi juuri opas ”Sisäilmastoluokituksen lämpöolosuhteiden laskennalliset tarkastelut”, jossa ohjeistetaan Sisäilmastoluokituksen 2018 käyttöä käytännön laskentaesimerkkien kautta. Opas on tarkoitettu suunnittelun tueksi, jotta uusissa tai peruskorjattavissa rakennuksissa saavutettaisiin Sisäilmastoluokituksen mukaisia lämpöolosuhteita.

Samalla koko ajan valmistelemme tulevia tapahtumia, joissa asiantuntijat pääsevät kohtaamaan ja kuulemaan uusimmista sisäilma-asioista. Suunnitteilla on monenlaista muutakin, joista parhaiten kuulee tilaamalla uutiskirjeemme ja seuraamalla Sisäilmayhdistyksen some-kanavia.

Mitä terveisiä lähettäisit muille järjestöille, kunnille ja Terveet tilat -ohjelmalle?

Sisäilma-asiat ovat hyvin laajoja ja monitahoisia, minkä vuoksi tarvitaan yhteistyötä laajasti eri asiantuntijoiden kesken. Tärkeää olisi arvostaa sekä omaa, että muiden asiantuntemusta, sillä sisäilma-asioissa ei aina ole yhtä ainoaa totuutta ja kaikkien kokemukset ovat arvokkaita.


Lisätietoja: toiminnanjohtaja Mervi Ahola, Sisäilmayhdistys, [email protected]

Vinkit kentältä -juttusarjassa esitellään hyvän sisäilman eteen tehtävää työtä Terveet tilat -ohjelman sidosryhmissä. Jos haluat oman yhdistyksesi tai järjestösi mukaan juttusarjaan, ilmianna itsesi: terveet-tilat(at)gov.fi. Jaamme tietoa mielellämme eteenpäin. Laitetaan hyvä kiertämään!

Uutinen