Toukokuun verkostotapaamisen aiheena terveydenhuollon käytänteet sisäilma-asioissa

Terveet tilat -hanke
Julkaisuajankohta 2.6.2022 13.00
Uutinen
Kaupunkimaisema ja rakennuksia

Kuntien Terveet tilat -verkosto päätti kevätkautensa maanantaina 30.5. etätapaamiseen, jonka aiheena olivat käytänteet ja yhteistyö terveydenhuollossa sisäilma-asioissa. Tilaisuus tarjosi monipuolisen katsauksen nykyisiin toimintamalleihin ja kehittämiskohteisiin, ja avasi uusia näkökulmia niin terveydenhuollon ammattilaisille kuin yleisesti sisäilma-asioista kiinnostuneillekin. Terveet tilat -verkoston tapaamiset jatkuvat jälleen syyskuussa.

Terveet tilat -ohjelman hankejohtaja Katja Outinen kertasi tilaisuuden aluksi ohjelman tuoreita kuulumisia verkostolle. Esittelyssä oli keväällä alkanut KouluKunto-hanke, joka kartoittaa yleissivistävien oppilaitosrakennusten rakenteiden, ilmanvaihdon ja sisäilmaston nykytilaa. Osallistujia muistutettiin myös kevään mittaan julkaistusta Vinkit kunnista -videosarjasta, jossa kunnat jakavat omia parhaita käytäntöjään hyödynnettäväksi sisäilmatilanteiden ratkaisussa. Sarjalle on luvassa jatkoa, ja ohjelma hakee jatkuvasti uusia vinkkejä kuntien hyväksi havaituista toimintatavoista.

Katseet luotiin myös jo tulevaan, kun Outinen kertoi kuulijoille Terveet tilat -ohjelman lähikuukausien aikana julkaistavista oppaista ja hankkeista. Valmistumassa ovat oppaat ilmanvaihtokatsauksiin, homekoirien käyttöön sekä muovimattojen korjaustarpeen arviointiin.

Sisäilmatilanteisiin liittyvän oireilun taustalla monia tekijöitä

Päivän teemaan päästiin käsiksi, kun Työterveyslaitoksen Aki Vuokko ja Filha ry:n Hanna Renkola pitivät alustuksen toimintamalleista ja yhteistyöstä terveydenhuollossa sisäilma-asioissa. Sisäilmatilanteisiin liittyvän oireilun taustalla on usein monia tekijöitä. Vuokko korostikin kaikkien oireilua ylläpitävien ja lisäävien tekijöiden tunnistamisen ja niihin vaikuttamisen merkitystä.

Renkola esitteli puheenvuorossaan tuloksia keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filhan tekemistä selvityksistä, joissa tarkasteltiin sisäympäristössä oireilevien hoito- ja palvelupolkuja keuhkoklinikoissa. Vuokko puolestaan valotti Työterveyslaitoksen tekemää selvitystä, joka käsitteli sisäympäristössä oireilevien kohtaamista, hoitoa ja työkyvyn tukea työterveyshuollossa.

Uusia näkökulmia esiteltyihin tuloksiin saatiin iltapäivän kolmesta kommenttipuheenvuorosta. Helsingin kaupungin työsuojeluasiantuntija Marja Paukkonen peilasi selvityksiä Helsingin kaupungin toimintamalleihin sisäilmatilanteiden ratkaisussa. Länsirannikon Työterveys Oy:n hankejohtaja Marjo Sinokki puolestaan tarkasteli aihetta työterveyspalveluiden tuottajan kannalta. Puheenvuorot päätti Posion terveyskeskuksen johtava lääkäri Janne Liimatainen, joka avasi potilaan hoitoprosessin kulkua terveyskeskuksessa.

Terveet tilat -verkoston tapaamiset jatkuvat syyskuussa

Kuntien Terveet tilat -verkosto on kuntien työntekijöiden, viranhaltijoiden ja kunnanvaltuutettujen yhteistyöfoorumi. Verkostoon on mahdollista liittyä mukaan ohjelman nettisivuilla. Toivomme jäseniksi esimerkiksi sisäilmatyöryhmien jäseniä sekä tilakeskuksissa, rakennuttajapalveluissa, kiinteistönhoidossa, työsuojelussa, terveydensuojelussa, terveydenhuollossa, opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleviä viranhaltijoita ja työntekijöitä.

Kuntien Terveet tilat -verkosto kokoontuu seuraavaan verkostotapaamiseensa maanantaina 19.9. Silloin teemana on pian julkaistava ilmanvaihdon katsastusopas. Tiedotamme verkoston jäsenille tarkemmin tilaisuuteen ilmoittautumisen alkamisesta. Aiempien verkostotapaamisten materiaalit ja tallenteet ovat verkoston jäsenten saatavilla jälkikäteen.

 

Lisätietoja: hankejohtaja Katja Outinen, p. 0295 161 156, katja.outinen(at)gov.fi ja suunnittelija Joel Aaltonen, p. 0295 160 323, joel.aaltonen(at)gov.fi, valtioneuvoston kanslia

Uutinen