Hyppää sisältöön

Strålsäkerhetscentralen rekommenderar
Radonmätningsperioden pågår igen

Utgivningsdatum 11.9.2024 14.03 | Publicerad på svenska 11.4.2025 kl. 14.41
Nyhet
Kuvituskuvassa radonpitoista ilmaa pääsee lattiarakenteen halkeamasta sisätilaan.

Radon är en luktfri och osynlig radioaktiv gas som kan förekomma i inomhusluften. Eftersom radon inte kan förnimmas på något sätt är mätning det enda sättet att få reda på radonhalten. Strålsäkerhetscentralen rekommenderar att radonmätningar görs i hela Finland, eftersom höga radonhalter har uppmätts i alla typer av områden. Radonmätningsperioden pågår 1.9–31.5.

I Finland är radonhalterna i inomhusluften högre än i de flesta andra länder. Orsakerna till de höga radonhalterna finns i geologin, byggnadstekniken och klimatet. Radon uppkommer genom sönderfall av uran. Uranhalten i Finlands granitrika berggrund och jordmån är en av de högsta i världen. Radonhaltig luft kan lätt röra sig i våra grus- och sandåsar som släpper igenom luft. I hus som byggts på åsar är radonhalterna klart högre än i hus som byggts på andra jordarter i närmiljön. Strålsäkerhetscentralen rekommenderar att radonmätningar görs i hela Finland, eftersom höga radonhalter har uppmätts i alla typer av områden.

Radon orsakar lungcancer

Långvarig vistelse i hög radonhalt ökar avsevärt risken för att insjukna i lungcancer. I Finland insjuknar uppskattningsvis 150–270 personer årligen i lungcancer på grund av radon. Enligt rådande uppfattning orsakar radon inga andra hälsorisker än lungcancer.

Bekämpning av radon

Det enklaste sättet är att bekämpa radon i byggnadsskedet, men den höga radonhalten i inomhusluften kan också sänkas till exempel med en radondammsugare. Jordmånen under huset är den viktigaste källan till radon. Radon transporteras till byggnaden via springor och otäta ställen i bottenbjälklagskonstruktionerna.

Radonmätning

Strålsäkerhetscentralen rekommenderar att radonhalten i inomhusluften mäts i alla småhus samt i bostäder på första våningen i flervåningshus. I bostadsbyggnader ansvarar byggnadens ägare i allmänhet för radonmätningen. Däremot ansvarar arbetsgivaren på arbetsplatserna för radonsäkerheten på arbetsplatsen, liksom för andra arbetarskyddsfrågor. Arbetsgivaren ansvarar för radonmätningar på arbetsplatsen även om arbetsplatsen finns i hyrda lokaler. Arbetsgivaren ska utreda radonhalterna i arbetslokalerna i enlighet med 155 § i strålskyddslagen (859/2018).

Mätningarna görs som minst två månader långa burkmätningar under mätningsperioden 1.9–31.5.

Som textkälla användes Strålsäkerhetscentralens radonnyhetsbrev (Radonuutiskirje 3, 27.8.2024 (på finska)) och under rubriken Om radon på Strålsäkerhetscentralens webbplats.

Nyhet
Sivun alkuun