Vinkit kentältä
Filha painottaa koulutusten merkitystä terveydenhuollon ammattilaisten sisäilmaosaamisen kehittämisessä

Julkaisuajankohta 24.5.2023 13.00
Vinkit kentältä -logo

Filha pyrkii pitämään suomalaisten keuhkot kunnossa hankkeiden, tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Selvitysten mukaan terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat lisää koulutusta sisäilma-asioissa. Olisi tärkeää, että keuhko-oireita hoidettaisiin järjestelmällisesti ja hyödyntäen yhteistyötä eri alojen välillä.

Mikä Filha ry on? Kuka olet, mitä teet työksesi? 

Filha ry on asiantuntija- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää väestön keuhkoterveyttä hanke-, koulutus- ja tutkimustyöllä

Minä olen Tuula Vasankari, yhdistyksen pääsihteeri, sivutoiminen keuhkosairauksien ja allergologian professori.

Tuula Vasankari
Tuula Vasankari

Miten menee?

Kiitos hyvin. Filhalla on menossa monta hanketta, joilla pidetään väestön keuhkot kunnossa. Ammattilaisten koulutukset rullaavat. Eilisen olin puheenjohtajana kansallisessa tuberkuloosikoulutuksessamme. Tautihan tarttuu ilmavälitteisesti eli siinäkin mielessä on tärkeää hengittää puhdasta ilmaa. Koronan aikana jokainen opimme tämän. Tutkimusrintamalla riittää vipinää. Toukokuussa väittelee yksi ohjattavani sairaalahoitoisen koronainfektion pitkäaikaisvaikutuksista. 

Mikä on näkemyksesi tämänhetkisestä sisäilmatilanteesta Suomessa?

Sisäilmaohjelmassa on tehty tärkeää työtä ihmisten hyväksi. Tilanne on parempi kuin ennen ohjelman aloittamista. Terveet tilat -ohjelma on puolestaan pureutunut hienosti rakennusten kunnon edistämiseen.

Mikä on mielestänne tärkeintä sisäilman ja rakentamisen laadun parantamisessa?

Ennaltaehkäisy on keskeistä. Huolellisuus on tärkeää kaikessa rakentamiseen liittyvässä toiminnassa suunnittelusta rakentamiseen ja ylläpidosta korjaamiseen.

Mitkä ovat teidän vinkkinne sisäilma-asioissa ja mitä niiden toteuttaminen käytännössä vaatisi?

Tekemiemme selvitysten mukaan terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat koulutusta asiasta. Lisäksi hoito- ja palvelupolkuja sisäilmaan liitetystä oireilusta on vain harvoin määritelty terveydenhuollon yksiköissä. On tärkeää tietää, mitä kuuluu tehdä terveydenhuollossa ja kuka taas vastaa rakennusten tilasta. Keuhko-oireet ovat tavattoman yleisiä – opetamme, mitä tehdä, jos joku oireilee. Myös eri alojen yhteistyötä tarvitaan.

Mitä sisäilmaan liittyvää teillä on tällä hetkellä vireillä?

Työstämme parhaillaan opetusmateriaalia ammattikorkeakouluihin terveysalan perusopinnoissa käytettäväksi. Lisäksi saimme juuri valmiiksi TerveyskyläPROhon verkkokurssin terveydenhuollon ammattilaisten jatkokoulutukseen. Sisäilmaan liitetty oireilu aikuisilla - Miten tutkin, tuen ja hoidan? -verkkokurssi on suunnattu erityisesti perusterveydenhuollon lääkäreille ja hoitajille, mutta sopii kaikille terveydenhuollon ammattilaisille. Kurssi sisältää kattavasti tietoa sisäilmaan liitetystä oireilusta sekä tukea ja työkaluja terveydenhuollon ammattilaisten käytännön työhön. 

Ylläpidämme myös terveydenhuollon ammattilaisten sisäilmaverkostoa. Tavoitteenamme on löytää sisäilma-aiheesta kiinnostuneita ammattilaisia jokaiselta hyvinvointialueelta. Tällä hetkellä verkosto toimii tiedotuskanavana. Aiheesta kiinnostuneet terveydenhuollon ammattilaiset voivat ilmoittautua verkostoon Filhan sivujen kautta.

Mitä terveisiä lähettäisit muille järjestöille, kunnille ja Terveet tilat -ohjelmalle?

Yhdessä me pystymme siihen, että jokaisen on hyvä hengittää sisätiloissa. Jokaisen meidän panostamme tarvitaan. On tärkeää edistää korkeatasoista rakentamista, viestiä sisäilma-asioista tietoa lisäten ja varmistaa, että oireileva saa hyvän hoidon – oli syynä sitten allergia (sisä- tai ulkoilman allergeeneista), keuhko-oireet (ovat aika samanlaisia monissa eri keuhkosairauksissa) tai muut syyt.

Filha ry:n logo


Lisätietoja: 

pääsihteeri Tuula Vasankari, Filha ry, [email protected]
hankevastaava Heli Granlund, Filha ry, [email protected] 

Vinkit kentältä -juttusarjassa esitellään hyvän sisäilman eteen tehtävää työtä Terveet tilat -ohjelman sidosryhmissä. Jos haluat oman yhdistyksesi tai järjestösi mukaan juttusarjaan, ilmianna itsesi: terveet-tilat(at)gov.fi. Jaamme tietoa mielellämme eteenpäin. Laitetaan hyvä kiertämään!