Uusi toimintamalli kuntien tueksi sisäilmatilanteisiin

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2020 10.47
Tiedote 676
Avoin ikkuna

Kuntien sisäilmaongelmien ratkaisemiseen ja niiden ennaltaehkäisyyn on laadittu uusi Terveet tilat –toimintamalli. Terveet tilat -toimintamalli kokoaa tietoa, ohjeita ja hyviä käytäntöjä julkisten rakennusten ennakoivasta kiinteistönpidosta ja se on suunnattu tukimateriaaliksi kunnille. Tietoa kuntien hyvistä käytännöistä on kerätty työpajoissa eri puolilla Suomea viime syksynä ja talvena.

Toimintamalli on osa hallituksen Terveet tilat 2028 -toimintaohjelmaa, jonka tavoitteena on tervehdyttää julkiset rakennukset ja tehostaa sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta.

Terveet tilat -toimintamalli koostuu neljästä osa-alueesta – kiinteistökannan hallinnasta, rakentamisesta ja korjaamisesta, kiinteistön käytöstä ja ylläpidosta sekä sisäilmatilanteiden selvittämisestä.

”Osa-alueet nivoutuvat yhteen. Laaja moniammatillinen yhteistyö ja avoin tietojen vaihto ovat oleellisia, kun sisäilma-asioita ratkotaan. Myös tätä näkemystä olemme pyrkineet korostamaan”, Terveet tilat 2028 -ohjelman hankejohtaja Katja Outinen kertoo.

Malli tarjoaa muun muassa tietopaketteja ja esittelee kunnissa hyviksi havaittuja käytäntöjä. Siihen on myös koottu oleelliset vinkit, joilla sisäilmaongelmien syntymistä voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä.
Olemassa oleviin ohjeisiin ohjataan linkityksin.

”Tavoitteenamme on koota eri puolilla olevat, ajantasaiset ohjeet yhteen. Meille saa vinkata, jos olennaisia ohjeita puuttuu”, Outinen kannustaa vuoropuheluun. 

Terveet tilat -toimintamalli rakennettiin työpajoissa

Tietoa kuntien hyvistä käytännöistä on kerätty työpajoissa, joita Terveet tilat 2028 -sihteeristö järjesti yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa syksyn 2019 ja talven 2020 aikana. Terveet tilat -toimintamallin ensimmäinen versio julkaistaan tiistaina 27. lokakuuta.

”Julkaisemme toimintamallin ensimmäisen version kokeiltavaksi ja keskustelun pohjaksi. Toivomme runsasta palautetta, jonka perusteella kehitämme mallia eteenpäin”, ohjelman hankejohtaja Katja Outinen painottaa.

Terveet tilat 2028 -ohjelma jatkaa yhteistyötä kuntien kanssa.

”Sidosryhmien työpanos on mallin kokoamisessa korvaamatonta. Olemme hyödyntäneet työpajoissa esiin nousseita ideoita ja ajatuksia, ja vuoropuhelussa kuntien kanssa saamme viilattua Terveet tilat -toimintamallista vieläkin toimivamman”, Outinen ennakoi.


tilatjaterveys.fi esittelee toimintamallin ja ohjelman

Terveet tilat -toimintamalliin voi tutustua ohjelman uudella verkkosivustolla osoitteessa tilatjaterveys.fi 27.10. lähtien. Toimintamallin lisäksi sivusto sisältää tietoa Terveet tilat 2028 -ohjelmasta sekä ajankohtaisia uutisia ohjelmasta ja aihepiiristä. 

Toimintamallin esittely 27.10. klo 13

Johtava asiantuntija, hankejohtaja Katja Outinen ja neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriöstä esittelevät Terveet tilat -toimintamallia Valtakunnallisilla ympäristöterveyspäivillä tiistaina 27. lokakuuta klo 13–13.30. Tilaisuus on katsottavissa suorana verkkolähetyksenä ja jälkikäteen tallenteena Terveet tilat 2028 -ohjelman YouTube-kanavalla. 

Seuraa ohjelmaa Twitterissä @TerveetTilat

Lisätietoja: johtava asiantuntija Katja Outinen, p. 0295 161 156 ja projektisuunnittelija Noora Mahlavuori, p. 0295 160 486, valtioneuvoston kanslia