Terveet tilat 2028 -ohjelma oli mukana vuoden 2024 Kuntamarkkinoilla

Julkaisuajankohta 23.9.2024 13.35
Uutinen
Kuntamarkkinat, Terveet tilat -osasto
Kuva: Katja Outinen

Terveet tilat 2028 -ohjelma osallistui 18.-19.9. järjestetyille Kuntamarkkinoille Kuntatalolla Helsingissä. Ohjelman näyttelyosastolla poikkesi mukavasti väkeä kunnista ja sidosryhmistä. Erityisesti kuntien edustajien kanssa kävimme keskustelua kuntien sisäilmatilanteesta.

Kuntamarkkinat on vuosittainen tapahtuma, joka kokoaa kahden päivän ajaksi julkisen sektorin eri toimijoita yhteen Kuntatalolle. Kuntamarkkinoilla vierailee mm. julkisen hallinnon, kuntien ja hyvinvointialueiden valtuustojen, kuntaomisteisten organisaatioiden, valtakunnallisten yleishyödyllisten järjestöjen ja yhdistysten sekä seurakuntien edustajia. Tänä vuonna Kuntatalolla vieraili kaikkiaan noin 6700 kävijää. 

Terveet tilat -ohjelman osastolta sai tietoa Terveet tilat -toimintamallista ja ohjelman tuottamista oppaista ja selvityksistä. Osaston videonäytöltä pystyi katsomaan tietoiskuja ilmanvaihdon katsastusmallista ja oppilaitosten riskirakenteita esittelevästä verkkosivusta sekä kuntien hyviä käytäntöjä sisäilmatilanteiden hoidossa. Tämän lisäksi Kuntamarkkinoiden molempina päivinä ohjelmassa oli myös Terveet tilat 2028 -ohjelman kumppaneiden tietoiskut.

Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma pyrkii vähentämään sisäympäristöön liittyviä terveysongelmia

Keskiviikkona 18.9. erikoistutkija Anniina Salmela Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman (nk. Sisäilmaohjelman) toteutuksesta ja uusimmista tuotoksista. Sisäilmaohjelmassa on viiden vuoden aikana tuotettu liki 70 artikkelia, selvitystä tai katsausta ja julkaistu 16 suositusta tai ohjeistusta. Sisäilmaohjelman kumppanit ovat toteuttaneet 7 eri koulutuskokonaisuutta ja esimerkiksi koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia on jo yli 7000. 

Sisäilmaohjelmassa toteutetun uusimman kyselyn mukaan sisäilmasta oireilevien potilaiden määrä vaikuttaa vähentyneen. Myös terveydenhuollossa työskentelevien tietämys ja koulutuksen laatu sisäilmaoireisiin liittyen on parantunut. Syksyllä 2023 julkaistun kuntakyselyn mukaan sisäilmaongelmat kunnissa ovat vähentyneet ja luottamus kunnan toimintaan sisäilma-asioiden hoidossa on lisääntynyt. 

Sisäilmaohjelmassa on kehitetty rakennusten ongelmatilanteiden hallintaprosesseja ja viestintää sekä koottu ohjeita ja toimintamalleja niin kouluihin ja päiväkoteihin kuin myös työpaikoille. Tärkeä osa-alue Sisäilmaohjelmassa on ihmisten hoidon ja tuen edistäminen. Tietoa on tuotettu sisäympäristössä oireileville ja haittaa kokeville. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut ohjeita kouluille ja päiväkodeille sisäilmatilanteisiin ja Työterveyslaitos on tuottanut työkyvyn tuen toimintamallin sisäilmatilanteisiin. Filha ry on selvittänyt lääkärien ja hoitajien koulutustarpeita sisäilmasta oireilevan hoidossa ja on myös tehnyt koulutusmateriaalia. 

Tilaratkaisujen ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset tulevaisuuden tarpeiden ennakoinnissa

Torstaina 19.9. vanhempi asiantuntija Kaisa Wallenius tarkasteli kuntien kiinteistöjohtamisen kehittämistä ja sitä, kuinka hankkeissa kannattaa punnita eri ratkaisujen ekologisia, taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia kokonaisvaltaisesti ja tulevaisuuden tarpeita ennakoiden. Tilakysymykset ovat monissa kunnissa hyvin ajankohtaisia. Tilahankkeiden taustalla vaikuttavat mm. taloudelliset säästöpaineet, palvelurakenteen muutos, muuttuneet työn tekemisen tavat sekä pyrkimykset hillitä ilmastonmuutosta ja luontokatoa. 

Rakentamisella ja tilojen käytöllä on valtava merkitys ympäristöön, talouteen ja ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointiin. Kiinteistökannan hallintaan liittyvien päätösten valmistelua varten kuntien käyttöön on kehitetty vaikutusten ennakkoarvioinnin malli (EVA), jonka tavoitteena on varmistaa, ettei päätöksiä ohjaa osaoptimointi. 

Kaisa Wallenius on tarkastellut yhdessä Sara Malve-Ahlrothin kanssa työympäristöjen kokonaiskestävyyden mallia, joka kuvaa sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden keskeisiä arvoja ja vaikutuskohteita työympäristön näkökulmasta (Kokonaisvaltainen kestävyys päätösten ennakkoarvioinnissa: Tarkastelussa tilamuutokset. Focus Localis kestävyyden teemanumero 1/2024). Sosiaalista ulottuvuutta arvioitaessa huomioidaan mm. tilojen toiminnallisuus, terveellisyys, turvallisuus ja viihtyisyys. Mukana tarkastelussa on myös inhimillisyys ja eettisyys. Taloudellinen ulottuvuus huomioi kiertotalouden, työllisyyden, kestävän rahoituspohjan ja työn tuottavuuden. Ekologinen ulottuvuus tarkastelee ekosysteemin elinvoimaisuutta ja myös planeetan kantokykyä. Tilahankkeita ja eri vaihtoehtoja pohdittaessa on hyvä tarkastella kestävyyden kaikkia ulottuvuuksia kerralla. Eri vaihtoehtojen pitkän ja lyhyen aikavälin vaikutuksia voi miettiä edellä kuvattujen ulottuvuuksien ja arvojen kautta. 

Seuraavat Kuntamarkkinat järjestetään Kuntatalolla 17.-18.9.2025.
 

Uutinen