Hyppää sisältöön

Talteka julkaisi kesäkuussa ilmavirtojen mittauksen ja tasapainotuksen pöytäkirjamallit

Julkaisuajankohta 14.7.2025 10.56
Uutinen
Piirroskuvassa nainen seisoo A-tikkailla ja mittaa ilmanvaihtokanavasta ilmamääriä.
Kuva: Tussitaikurit Oy.

Rakennusten ilmavirtojen tasapaino on tärkeä asia, ja mittauspöytäkirjat ovat käytännössä ainoa näkyvä osa hyvin tehdystä ilmavirtojen tasapainotustyöstä. Tutustu kesäkuussa julkaistuihin pöytäkirjamalleihin, jotka tukevat jo aiemmin julkaistua Ilmavirtojen mittaus ja tasapainotus -opasta.

Rakennusten vaipan yli vallitsevan paine-​​eron hallitseminen tiiviissä rakennuksissa on rakennusvaipan tiiviystason parantuessa tullut entistä tärkeämmäksi. Ilmavirtojen tasapaino on keskeinen paine-​​eroon vaikuttava asia ja siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota ilmanvaihdon toteutuksessa, kun ilmavirrat säädetään eli tasapainotetaan.

Ilmavirtojen mittauspöytäkirjapohjat

Ilmavirtojen tasapainotustyö on rakennusten sisäilmaston ja ilmanvaihdon oikean toiminnan kannalta erittäin tärkeä työvaihe. Mittauspöytäkirjat ovat ainoa näkyvä osa tasapainotustyötä, joten pöytäkirjojen laatuun ja mittausten toistettavuuteen on tärkeä panostaa. Käytännössä kentällä on kuitenkin huomattavia eroja pöytäkirjojen tietosisällöissä ja laadussa.

Tarve yhtenäisille mittauspöytäkirjapohjille heräsi Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:n (Taltekan) julkaisemaa Ilmavirtojen mittaus ja tasapainotus -​​opasta kirjoitettaessa. Oppaan kirjoittajat laativat Taltekan johdolla ehdotuksen kehityshankkeeksi, jonka ympäristöministeriö tilasi osana valtioneuvoston Terveet tilat 2028 -​toimenpideohjelmaa. Hankkeen tavoitteena oli tuottaa kattavat ja laadukkaat mittauspöytäkirjat kaikkien yleiseen ja ilmaiseen käyttöön. 

Hankkeessa laadittiin kolme erillistä pöytäkirjapohjaa, jotka voi ladata Taltekan ylläpitämän Talotekniikkainfon esimerkkiosiossa olevan esimerkin linkeistä (ks. linkki tekstin alla). Esimerkistä löytyy myös pöytäkirjapohjien käyttöohjeet ja tietoa työkalujen toiminnallisuuksista. Esimerkkiosiosta voi ladata myös Ilmanvirtojen mittaus ja tasapainotus -oppaan toisen painoksen.

Pöytäkirjamallit eri tarpeisiin

Laajojen kohteiden mittauspöytäkirjan tarkoituksena on palvella nimensä mukaisesti laajojen kohteiden kuten esimerkiksi liike-​ tai toimistorakennusten tarpeita. Laajojen kohteiden mittauspöytäkirjasta on myös versio, jonka avulla voidaan tarkastella savun leviämisen rajoittamista koskevien vaatimuksien toteutuminen.

Yksinkertaisten kohteiden mittauspöytäkirjan tarkoitus on palvella pääosin asuntokohtaisen ilmanvaihdon kohteiden tarpeita.

Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän pöytäkirjamalli on laadittu ensisijaisesti palvelemaan yksittäisten asuntojen tarkastustarpeita. Tavoite on ohjata raportoimaan painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan tarkastamisen ja mittausten kannalta oleelliset tiedot selkeällä ja yhtenevällä tavalla, jotta tarkastukset ja mahdolliset mittaukset olisivat myöhemmin toistettavissa ja arvioitavissa vertailukelpoisesti ja luotettavasti.

Pöytäkirjamalleissa on sisäänrakennettuna runsaasti toiminnallisuuksia ja laskentaominaisuuksia, jotka automatisoivat laskentaa ja tietojen koostamista. Toiminnallisuudet lisäävät varmuutta mittauksen ja tasapainotuksen suorittamiseen ja nopeuttavat työtä. Pöytäkirjamalleissa on myös päätelaitteiden k-​​​arvotietokanta, johon sisältyy yleisimpien laitevalmistajien yleisimmin käytetyt päätelaitteet. K-​​​arvotietokanta on julkaistu myös pöytäkirjoista erillisenä tiedostona. Tämän lisäksi lisätyökaluihin on koottu hyödyllisiä mittaus-​ ja tasapainotustyössä usein tarvittavia laskentatyökaluja.

Hankkeen toteutus

Aktiivinen ja osaava työryhmä suunnitteli ja laati pöytäkirjamallit sekä valmisti laskentataulukot niiden käytännön soveltamista varten. Työryhmään kuuluivat Sami Mäkinen ja Jussi Luoma AEL-​​​Amiedu Oy / Taitotalosta, Antti Alanko ProBoreal Oy:stä, Teemu Taipale Granlund Oy:stä, Abraham Pirttimäki Bravida Finland Oy:stä sekä Janne Määttä Talokuntoon.fi Oy:stä.

Hankkeen tilaajana ja päärahoittajana oli ympäristöministeriö osana valtioneuvoston Terveet tilat 2028 -​​​toimenpideohjelmaa. Lisäksi hankkeen rahoitukseen osallistuivat Climecon Oy, ETS Nord AS, FläktGroup Finland Oy, Halton Oy, Oy Lindab Ab, Produal Oy, Oy Swegon AB ja Systemair Oy. Hankkeen toteuttamisesta ja hallinnoinnista vastasi Talteka.

 

Teksti perustuu Taltekan uutiskirjeeseen 11.6.2025.

Uutinen YM044:00/2024
Sivun alkuun