Hyppää sisältöön

Vid workshoppen om förordningen om byggnaders fukttekniska funktion fördes en intressant diskussion om byggnadernas fuktteknik

Utgivningsdatum 1.10.2024 8.48 | Publicerad på svenska 11.4.2025 kl. 15.43
Nyhet
Tiimipäällikkö Katariina Laine, AFRY Finland Oy
Bild: Saimi Lappalainen

Miljöministeriet och programmet Sunda lokaler 2028 inledde i maj ett projekt där man granskar förordningen om byggnaders fukttekniska funktion och gör en konsekvensbedömning av de ändringsförslag till förordningen som presenteras i projektet. Sunda lokaler 2028 och AFRY Finland Oy ordnade på eftermiddagen 25.9.2024 en workshop om förordningen om byggnaders fukttekniska funktion, dit alla intresserade av ämnet var välkomna.

Under eftermiddagen gick man igenom resultaten från AFRY:s webbenkät som var öppen för alla och intervjuer med yrkesutbildade personer. Deltagarna hade möjlighet att ställa frågor och kommentera ämnet, både i själva förordningen och i anvisningarna som ger bakgrund och kommenterar förordningen. Talare vid evenemanget var projektledaren för programmet Sunda lokaler, byggnadsrådet Katja Outinen från miljöministeriet samt teamchefen Katariina Laine och sakkunniga Simo Kinnunen och Petri Mannonen från AFRY:s Byggnadsfysik.

Diskussionen var livlig och många goda iakttagelser framfördes. I workshoppen diskuterades bland annat behovet av utbildning för hela byggsektorn, såsom byggherrar, planerare, entreprenörer, övervakare och myndigheter. Kännedomen om anvisningen i anslutning till förordningen kunde också förbättras på fältet. Utifrån webbenkäten och intervjuerna är skillnaderna i till exempel förordningens och anvisningens förpliktande karaktär fortfarande delvis oklara. En del av respondenterna önskar exakta värden i förordningen, medan andra anser att det är bättre med en friare formulering som inom ramen för specialvillkoren ger möjlighet att tillämpa olika konstruktionslösningar och genomförandesätt.

Utifrån enkät- och intervjuresultaten kan fuktförordningen beakta klimatförändringarna bättre än i nuläget. Klimatförändringarna upplevdes som ett viktigt begrepp att inkludera i förordningstexten, eftersom de för närvarande inte alls nämns i förordningen. Dessutom önskade man att det i beaktandet av klimatförändringarna särskilt skulle betonas konstruktionernas feltolerans samt deras underhålls- och reparationsmöjligheter. I huvudsak upplever man dock att byggande i enlighet med andan i förordningen fungerar bra även när det gäller att beakta klimatförändringen.

Funktionalitetsgranskningen fungerar som bakgrundsinformation när det egentliga arbetet med att uppdatera förordningen inleds senare vid miljöministeriet. En rapport om granskningen publiceras på webbplatsen tilatjaterveys.fi i slutet av året.

Nyhet YM044:00/2024
Sivun alkuun