- Terveet tilat 2028
- fi
- Ohjelma
- Uutiset ja tiedotteet
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa
Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma jatkaa sisäilmatietouden lisäämistä

Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman aikana sisäilmaan liittyvät huolet ja oireilu ovat vähentyneet Suomessa. Tänä vuonna julkaistujen kyselytutkimuksen tulosten mukaan huoli sisäilman terveysriskeistä on kuitenkin Suomessa edelleen naapurimaita yleisempää.
Suomalaisten sisäilmaan liittyvät huolet ovat vähentyneet, sisäympäristöjen laatu on kunnissa kohentunut ja lisäksi yhä useampi terveydenhuollon ammattilainen on saanut koulutusta sisäilmaoireiden hoitoon.
Nämä seikat selvisivät viime vuonna Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman väliarvioinnin yhteydessä julkaistujen kyselytutkimusten tuloksista.
Tänä keväänä sisäilmakartoituksesta saatiin myös kansainvälistä vertailutietoa, jonka mukaan Suomessa asuvat arvioivat kodin sisäilman laadun hyväksi hieman useammin kuin Ruotsissa ja Virossa asuvat. Sen sijaan huoli sisäilman terveysriskeistä on Suomessa naapurimaita yleisempää.
Lisäksi Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman väliarvioinnin tulokset julkaistiin Duodecimissa. Artikkelissa paneudutaan kyselytutkimusten tulosten lisäksi myös muun muassa sisäilma-aiheiden medianäkyvyyteen, joka on viime vuosina vähentynyt ja muuttunut sävyltään neutraalimmaksi.
Näkyvyyttä sisäilma-asioille tapahtumissa ja koulutuksissa
10-vuotisen Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman loppupuoliskolla keskitytään erityisesti ohjelmassa jo tuotetun tiedon jalkautukseen. Kevään aikana ohjelma ja sen sisällöt ovat olleet esillä useissa terveydenhuollon sekä rakennus- ja sisäympäristöalan ammattilaistapahtumissa sekä webinaareissa ja koulutuksissa.
Lisäksi ohjelman sisältöjä esiteltiin kansainvälisessä Healthy Buildings Europe 2025 -konferenssissa Islannissa kesäkuussa. Erityisesti suomalainen osaaminen kosteus- ja mikrobivaurioihin, rakennusten energiaparannuksiin ja ilmanvaihdon ongelmiin liittyen sai tapahtumassa huomiota.
”Monissa Euroopan maissa on samankaltaisia haasteita liittyen sisäilmaan ja riskikäsityksiin, joihin ohjelmassa on jo etsitty ratkaisuja. Suomalaisten kokemuksista ollaan maailmalla kiinnostuneita”, kertoo konferenssiin osallistunut THL:n erikoistutkija Anniina Salmela.
Ohjelma sai tunnustusta myös kotimaisissa tapahtumissa, kun professori Juha Pekkanen palkittiin Pro Sisäilma -palkinnolla maaliskuisessa Sisäilmastoseminaarissa.
Pekkanen on ollut keskeinen toimija Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman käynnistämisessä ja toteutuksessa sekä vaikuttanut sisäilman terveysvaikutuksista käytävään keskusteluun. Tunnustuksella haluttiin kunnioittaa hänen pitkää ja vaikuttavaa uraansa sisäilma-alalla.
Ohjelman jalkautustoimet jatkuvat syyskaudella 2025
Syksyllä on luvassa Työterveyslaitoksen järjestämä Työpaikan sisäilmaosaajaksi -valmennus, jossa perehdytään sisäilmatilanteiden toimintamalliin, ajantasaisiin ohjeistuksiin, sisäilmaan liitettyyn oireiluun sekä viestintään. Lisäksi Filha ry järjestää sisäilmawebinaarin terveydenhuollon ammattilaisille.
Ohjelmassa tuotettua tietoa pyritään jalkauttamaan eri tapahtumissa myös muun muassa kouluihin ja oppilasterveydenhuoltoon.
Lisäksi ohjelma jatkaa yhteistyötä Talotekniikan viestintäfoorumin kanssa ja pyrkii sitä kautta viestimään asumisen energiaratkaisuista terveyden ja kestävyyden näkökulmista.
Teksti perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 17.6.2025 julkaistuun tiedotteeseen.
Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman tavoitteena on edistää terveyttä ja hyvinvointia vähentämällä sisäympäristöön liittyviä haittoja Suomessa. Ohjelmaa koordinoi THL, ja työhön osallistuvat aktiivisesti Työterveyslaitos, Filha ry, Hengitysliitto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto sekä Sisäilmayhdistys ry.